Halloj!!

Som passionerad skolwebbplatsutvecklare vill jag dela med mig av några hemligheter bakom framgångsrika skolwebbplatser. Jag har sett hur webbplatser har förvandlat utbildningsmiljön och engagerat elever, föräldrar och personal på nya sätt.

Så låt oss dyka in och utforska dessa hemligheter tillsammans!

 

Vikten av användarvänlighet

För några år sedan befann jag mig på en flygplats och kände mig helt vilse. Det fanns ingen tydlig skyltning eller vägledning som kunde hjälpa mig att hitta rätt gate. Jag irrade omkring och tappade bort tid och blev kraftigt stressad.

Och när jag blir stressad blir jag arg och trött. Det gör att jag inte vill hamna på den flygplatsen igen eftersom den gav mig så dåliga “vibbar”.

Upplevelsen fick mig att inse vikten av användarvänlighet, inte bara på flygplatser, utan även på skolwebbplatser.

Användarvänlighet handlar om att göra det enkelt för användarna att hitta det de behöver och navigera på webbplatsen.P
recis som jag letade efter rätt gate på flygplatsen, letar elever, föräldrar och personal efter viktig information på skolwebbplatser.

Jag minns en gång när jag själv sökte efter information om skolhändelser på en webbplats. Det var som att vandra runt i en labyrint av menyer och undermenyer. Jag kände mig frustrerad och tappade intresset för att fortsätta söka. Det var då jag insåg vikten av att skapa en användarvänlig design.

Genom att använda en användarvänlig design kan du förenkla navigeringen och göra det lätt för blivande elever och andra användare att hitta den information de behöver. Det handlar om att tydligt organisera menyer och kategorier, använda intuitiva ikoner och placera viktig information på framträdande platser.

När jag implementerade användarvänliga principer på vår skolwebbplats märkte jag en dramatisk förändring. Elever och föräldrar kunde snabbt hitta information om skolans evenemang, scheman och viktiga meddelanden. Personalen hade enklare tillgång till interna resurser och dokumentation. Det blev en smidigare och mer tillfredsställande upplevelse för alla användare. Dessutom sparade det tid och energi för lärare att infon om skolavslutningen var lätt för föräldrar att hitta på den digitala skolgården – webbplatsen.

Så nu när du har fått en glimt av hemligheten bakom användarvänlig design, är det dags att fråga dig själv:

Använder du den principen på din digitala skolgård?

Är din webbplats lätt att navigera och hjälper den användarna att hitta den information de behöver?

Om inte, oroa dig inte!

Du kan börja idag genom att utvärdera din webbplats och göra nödvändiga förbättringar för att göra den mer användarvänlig. Låt inte användarna känna sig vilse som jag gjorde på flygplatsen.

Fortsätt läsa denna artikel när jag delar med mig av fler tips och tricks för att hjälpa dig avslöja hemligheterna bakom högst framgångsrika skolwebbplatser. Snart kommer du att vara på väg att skapa en webbplats som kommer att få alla att känna sig välkomna och hitta rätt information på ett ögonblick!

 

En annan hemlighet är att erbjuda relevant innehåll.

När jag själv letade efter information på olika skolwebbplatser så fastnade jag alltid på de platser som hade tydlig och aktuell information om skolans historia, dess mål, program och evenemang.

Det var som att få en inblick i vad som var skolans själ och känna att jag verkligen förstod vad de erbjöd.

Genom att inkludera dessa detaljer på skolans egen webbplats kan du verkligen berätta skolans unika historia och väcka intresse hos besökarna.

Berätta om de framstående prestationerna och projekten som eleverna har genomfört. Dela framgångshistorier och personliga berättelser som illustrerar skolans värde och hur den påverkar elevernas liv.

Och det är viktigt att kommunikationen är mer utifrån vad den som funderar att börja på skolan kan uppnå, än att webbplatsen rabblar upp “Vi gör”. Tala ALLTID direkt till den som sitter och använder webbplatsen. För det är en “Du” inte en samling som motiverar uttrycket”‘Ni”

– Eller hur?!

När vi implementerade denna hemlighet på vår skolwebbplats såg vi en fantastisk reaktion från besökarna. Föräldrar kände sig trygga och insåg att deras barn var på en skola som prioriterade deras framgång och utveckling. Potentiella elever och deras föräldrar blev fascinerade av skolans unika program och evenemang och ville gärna bli en del av det.

Det är verkligen viktigt att inte bara ha en generisk webbplats som liknar alla andra. Ge den liv och personlighet genom att berätta skolans historia och framhäva dess specifika erbjudanden. Genom att erbjuda relevant innehåll skapar du en stark koppling mellan skolan och besökarna och uppmuntrar till engagemang och intresse.

Så nu när du har fått en glimt av denna hemlighet, är det dags att fråga dig själv:

Erbjuder din skolwebbplats relevant innehåll?

Förmedlar den skolans unika historia och värde på ett engagerande sätt?

Om inte, oroa dig inte! Du kan börja idag genom att noggrant utvärdera innehållet på din webbplats och se till att det är uppdaterat, relevant och berättar den fantastiska historien om din skola.

Längre fram i artikeln delar jag med mig av fler tips och tricks för att hjälpa dig avslöja hemligheterna bakom högst framgångsrika skolwebbplatser. Snart kommer du att vara på väg att skapa en webbplats som inte bara informerar, utan även inspirerar och engagerar besökarna!

 

Visuella element är också viktiga

För några år sedan arbetade jag som utvecklare av TV-reklam för filmer och serier. En av de största utmaningarna var att berätta en omfattande historia på bara 10 sekunder. Varje bild och sekund var ovärderlig.

Jag minns en gång när jag skulle skapa en reklam för en spännande actionfilm. Utmaningen var att på kort tid fånga tittarnas uppmärksamhet och göra dem nyfikna på filmen men utan att berätta hur filmen slutar. Varje bild och klippning var avgörande för att förmedla filmens intensitet och handling.

Jag insåg att det var viktigt att välja ut de mest ikoniska scenerna och kraftfulla visuella elementen som skulle representera filmen på bästa sätt. Varje bildsekvens skulle vara som en pusselbit som bidrog till att skapa en sammanhängande och engagerande berättelse.

Men samtidigt var det viktigt att undvika överbelastning och att inte överväldiga tittarna med för mycket information på en gång. Varje sekund skulle vara används noggrant för att skapa en tydlig och minnesvärd upplevelse.

Det är en läroprocess som även kan appliceras på skolwebbplatser. Det är viktigt att välja ut relevanta visuella element och använda dem på ett strategiskt sätt för att berätta skolans historia och väcka intresse hos besökarna. Varje bild  och video på den digitala skolgården bör vara en del av den övergripande berättelsen och bidra till en meningsfull upplevelse.

Så nu när du har fått en glimt av vikten av visuella element, är det dags att fråga dig själv:

Har din skolwebbplats en balans mellan att vara engagerande och överskrida gränsen till överbelastning?

Om du märker att din webbplats har för mycket distraktion och överflödiga visuella element, oroa dig inte!

Du kan enkelt göra förändringar genom att välja uttalande bilder och videor och placera dem på ett strategiskt sätt för att skapa en behaglig och engagerande användarupplevelse.

Snart kommer du att vara på väg att skapa en webbplats som visuellt lockar och behåller användarnas intresse utan att överväldiga dem!

 

Optimering för mobil användning

Det var under mitt arbete som webbutvecklare för en skolwebbplats när jag fick ett meddelande från en förälder som vi kan kalla Anna.

Anna berättade för mig att hon och hennes man hade tittat på skolwebbplatsen på sina respektive datorer och noterade att vissa sidor och element såg olika ut för dem. Förvirrade över skillnaderna ville de veta varför det var så.

Jag förklarade för Anna och hennes man att skärmstorleken och upplösningen på deras datorer kan påverka hur webbplatsen visas för dem. Jag jämförde det med att titta på en konstnärs målning från olika avstånd – detaljerna kan se olika ut beroende på om du står nära eller långt ifrån.

Det var en ögonöppnare för dem.

De insåg att samma princip gäller för den digitala skolgården och att den kan uppfattas olika beroende på vilken enhet och skärmstorlek som används för att komma åt webbplatsen.

Jag fortsatte med att förklara vikten av att optimera webbplatsen för responsiv design.

Responsiv design är en teknik som gör att webbplatsen kan anpassa sig automatiskt och se till att den ser bra ut och fungerar optimalt oavsett skärmstorlek eller enhet.

Jag gav Anna och hennes man några exempel på hur responsiv design kan förbättra användarupplevelsen.

Till exempel kan text och bilder skalas om för att vara lättlästa och tydliga på mindre skärmar. Menyer och navigering kan anpassas för att vara enkla att använda med pekskärmar.

Efter vårt samtal insåg Anna och hennes man vikten av att ha en responsiv design på skolwebbplatsen. De var tacksamma för att de fick förklaringen och lovade att dela med sig av sin insikt till andra föräldrar och personal på skolan.

Den här personliga historien är en påminnelse om att webbplatser ser olika ut beroende på var slutanvändaren tittar på dem. Genom att optimera webbplatsen med responsiv design kan vi säkerställa att användarna får en enhetlig och anpassad upplevelse oavsett vilken enhet eller skärmstorlek de använder.

För några månader sedan höll jag ett webinarium om “Digital Kickstart – Har skolans webbplats samma stil som skolan?”

Under webinariumet fick en av deltagarna en Aha!-upplevelse när hon berättade att hon inte hade varit medveten om att den digitala skolgården kunde se annorlunda ut beroende på vilken typ av enhet man använde. Hon – v i kan kalla henne Lisa – hade alltid trott att alla skolwebbplatser såg likadana ut oavsett om man använde en iPhone eller Android-telefon.

Det var en ögonöppnare för henne när hon insåg att vissa webbplatser inte var lika användarvänliga på hennes iPhone som de var på Peters Android-telefon. Vissa funktioner och layouter såg annorlunda ut och det påverkade hennes upplevelse av webbplatserna.

Det var då jag förklarade vikten av att optimera skolwebbplatser för olika mobila enheter.

Olika plattformar har olika skärmstorlekar, upplösningar och webbläsare, och det är viktigt att säkerställa att webbplatsen fungerar smidigt på alla enheter.

Jag gav Lisa några tips och riktlinjer för att se till att webbplatsen fungerar bra oavsett vilken typ av enhet som används.

Det handlade om att använda responsiv design, testa på olika enheter och se till att innehållet anpassas för olika skärmstorlekar.

Efter vårt samtal var Lisa tacksam för den insikten och skulle genast dela kunskapen med IT-tekniker som hjälpt henne med skolans webbplats. Hon insåg vikten av att ha en mobilanpassad skolwebbplats för att säkerställa att alla elever och föräldrar kan få en optimal upplevelse oavsett vilken typ av enhet de använder.

 

Den här belyser väl att det är avgörande att optimera skolwebbplatser för mobil användning.

Vi måste vara medvetna om att den digitala skolgården kan se olika ut beroende på om det är en iPhone eller Android-telefon som används. Genom att göra nödvändiga anpassningar kan vi säkerställa en enhetlig och användarvänlig upplevelse för alla besökare.

Snart kommer du att vara på väg att skapa en mobilanpassad webbplats som ger en enastående användarupplevelse oavsett vilken typ av enhet som används!

 

Slutligen

Sammanfattningsvis är det av största vikt att använda hemligheterna bakom framgångsrika skolwebbplatser för att skapa en modern och engagerande utbildningsmiljö.

Genom att erbjuda användarvänlig design, relevant innehåll, visuella element och mobiloptimering kan du göra din skolwebbplats till en plattform som lockar och engagerar elever, föräldrar och personal.

Jag uppmanar dig att utvärdera din nuvarande skolwebbplats och identifiera områden där du kan implementera dessa hemligheter.

Se till att din webbplats är lätt att navigera, berättar din skolas unika historia och erbjuder relevant och intresseväckande innehåll.

Kom ihåg att optimera den för mobil användning, så att användarna kan få en enhetlig och smidig upplevelse oavsett vilken enhet de använder!

Om du behöver stöd eller expertråd för att implementera dessa hemligheter och nå dina mål genom en framgångsrik webbplats, står jag till ditt förfogande.

Som skolwebbplatsutvecklare har jag omfattande erfarenhet och kunskap som jag gärna delar med mig av för att hjälpa dig att skapa en fantastisk skolwebbplats.

Ta vara på möjligheten att skapa en utbildningsmiljö där webbplatsen blir en kraftfull resurs som inspirerar, informerar och engagerar alla som besöker den oavsett om det är lärare, föräldrar eller elever.

Tillsammans kan vi göra skillnad och ta utbildningen till nya höjder!

 

Ladda ner min ultimata FUSKLAPP - 30 sätt hemsidan tar ditt företag till högre höjder