Hos FNITTER finns det glutenfri hudvård som är chic klimatsmart.

Är gluten i hudkräm säkert om jag är glutenintolerant?

Är gluten i hudkräm säkert om jag är glutenintolerant?

En studie som konstaterade att gluten inte är tydligt märkt på skönhetsprodukter skapade oro i den grupp som är “vi som vill vara glutenfria”. Den presenterades vid ett möte i American College of Gastroenterology.

Studien tog upp eventuella risker för de som lider av glutenintolerans & celiaki att använda kosmetika och andra skönhetsprodukter som innehåller gluten. Inga bevis på att skönhetsprodukter kan absorberas genom huden kom fram. Istället drogs slutsatsen att risken utgörs endast om man skulle äta produkten. Den lilla förundersökningen visade inte vetenskapligt en bestämd koppling mellan gluten i skönhetsprodukter och skadliga effekter för de som har celiaki.

Men en patient med glutenintolerans hade rapporterat magproblem, hudutslag och genom en hudbiopsi visat sig ha dermatitis herpetiformis. Patienten följde en glutenfri diet men hade nyligen börjat använda en ny kroppslotion. När hon slutade använda lotionen försvann hennes symtom.

Det är inte känt

  • hur patienten i fallstudien fick i sig hudkrämen
  • vilken hudkräm patienten använde
  • vilken ingrediens i hudkrämen som innehöll gluten
  • eller hur mycket gluten som hudkrämen innehöll

Baserat på resultaten från biopsin och symptom från tarmen kunde Pia Prakash, MD, doktor inom internmedicin, och Marie Borum, MD, professor i medicin, konstatera att patienten oavsiktligt hade fått i sig en del av lotionen. Det ledde till att forskare från George Washington University startade en undersöking av glutenmärkning inom kosmetika. Följaktligen gjorde forskarna en internetsökning av de största kosmetikbolagen, där de upptäckte att information om skönhetsprodukter innehöll gluten, är svår att hitta. “Glutenhaltig kosmetika kan oavsiktligt ha använts av konsumenten”, avslutades märkningsstudien.

Det noteras också att användningen av dessa produkter “kan leda till förvärrande av celiaki… Det finns en avvikelse mellan märkt mat & andra produkter som dagligen används men som inte är märkta.”

Prakash sa att det var “oroande” att det inte kunde ha varit tydligt för glutenintolaranta patienter att exponeringen av gluten kom genom huden.
Medicinska experter på celiac sjukdom och dermatit herpetiformis har länge sagt att glutenproteinmolekylen är för stor för att komma igenom huden. Och de betonade att det inte finns några nya bevis för att motbevisa detta faktum.
Detta var i motsats till hur studiens resultat tolkades på några glutenfria bloggar. “När vi pratar om skönhetsprodukter talar vi inte om att krämer absorberas lokalt”, sa Prakash.

“Men en liten mängd som intas av en extremt känslig patient kan orsaka symtom…
Jag hoppas att det får fler gastroenterologiska forskare att göra fler studier eftersom vi tycker att det är skadligt.”
säger Prakash.

 

Varken fallstudien och den märkningsstudie som presenterades vid det gastroenterologiska mötet har publicerats i en medicinsk tidskrift. De har inte heller behövt uppfylla de strikta kriterierna som krävs för sådan publicering.

Utgör gluten i din hudvård någon risk för dig?

Efter att kosmetikstudien publicerades läste Prakash många internetbloggar av glutenintoleranta patienter som sa att de verkligen reagerade på hudprodukter som minnehöll gluten. “En påpekade att när du gnuggar hudkräm mellan händerna och sedan äter något så får du också i dig gluten”, sade Prakash. “Jag kan inte säga att det kommer att påverka alla, men det är helt uppenbart att det händer.”
Pamela Cureton, dietist på Celiacicentrets tillväxt- och näringsklinik, menar att det är osannolikt att det skulle finnas tillräckligt med gluten i skönhets- & hudvårdsprodukter för att orsaka problem för dem med glutenintolerans. Men eftersom frågan inte har studerats, rekommenderar hon glutenintoleranta patienter att tvätta händerna efter applicering av hudkräm.

 

“Jag tycker att enkel handtvätt efter applicering av en vetehaltig hudkräm är inte orimligt
– men det kanske är onödigt”, säger Cureton.

 

 

Vad finns det för potentiella faror med gluten i skönhets- & hudvårdsprodukter?

John Zone, MD, ordförande vid University of Utahs dermatologiska avdelning, expert på dermatitis herpetiformis, säger att det går att få i sig gluten via läppstift.
“Vissa människor är mycket känsliga för små mängder gluten och jag tror att det är tillräckligt med gluten som intas för att irritera kroppen” menar Zone. Han noterade att läppstift & munsalva kan ha störst potential att vara problematisk.
Svenska Celiakiförbundet tycker inte att det är nödvändigt att undvika gluten i läppstift: “Behöver jag använda glutenfritt smink? Läppstift hamnar ju i munnen.” Svenska Celiakiförbundet svarar nej på frågan.

Men Prakash menar att konsumenter som vill vara glutenfria ska vara försiktiga.

“Vårt budskap förblir: Akta dig.”

 

Som med allt som gäller glutenfri livsstil, måste du göra ett personligt val.

När du gör dina hudvårdsval bör du överväga flera faktorer

  • mängden kosmetika och hudkrämer som du använder
  • oddsen för att de innehåller någon signifikant mängd gluten
  • sannolikheten att du sväljer något som kan vara skadligt.

Vissa glutenintoleranta konsumenter väljer att använda smink och andra personliga hygienprodukter som är glutenfria. Du kanske bestämmer dig för att du inte vill ta risken med gluten i din hudvård oavsett hur liten sannolikhet det är att den kommer in i kroppen genom smink, hudkräm och schampo.
Då kan du enkelt redan idag hos FNITTER hitta glutenfria hudvårdsprodukter. Hos oss är det tydligt utmärkt vilka produkter som passar för dig som är glutenintolerant. Eller laktosintolerant. Eller vegan.

Välkommen att handla & att kommentera!!
Håller du med Svenska Celiakiförbundet om att gluten inte har någon effekt för dig som är glutenintolerant om den smörjs in på kroppen? Vilken sorts produkter föredrar du – de med gluten eller de utan?

Lämna en kommentar

Fri frakt på all chic klimatsmart hudvård! Avvisa