Inflammaging lurar under ytan

Känner du till inflammaging?

Inflammaging jobbar tyst i din hud

Begreppet “Inflamm-aging” myntades av professor Claudio Franceschi vid universitetet i Bologna. Det är ett nytt perspektiv på åldrande och hur många av våra åldersrelaterade sjukdomar (allt från cancer till alzheimers) triggas av kroniska inflammatoriska processer.

Vi tror att huden SKA reagera på olika produkter och behandligar, för att det har vi fått lära oss är ett tecken på produktens effektivitet.  Därför är det lätt att vi tar för givet att det ska vara så. Vi tror att en aktiv produkt ska “kännas” (pirra eller sticka) för att ha effekt. Det är snarare ofta ett tecken på att huden irriteras.

En kronisk inflammation pågår i det tysta genom att huden under lång tid utsätts för yttre “irritanter” i låg dos. Ta UV-strålning som ett exempel. Även den strålning som inte ger någon direkt rodnad bryter ner huden över tiden. Irriterande ämnen i omgivningen och i hudvård kan ha samma effekt.

 

Vad bryts huden ner av?

Flertalet av dagens mest populära hudbehandlingar såsom starka hudvårdsprodukter, dermaroller & laser riskerar att förvärra din huds grundproblem. Symptomen försvinner visserligen. Men bara ett tag.

Din huds grundproblem kommer att finnas kvar &  dessutom kommer det att förvärras.

Många hudvårdsprodukter idag innehåller potentiellt hudirriterande ämnen. Det är ämnen som även i mycket låga doser kan trigga kroniska inflammationer i huden. Ett ökande antal vetenskapliga bevis visar på det faktum.

Några exempel på ämnen som finns i produkterna hos en genomsnittligt hudintresserad persons badrumshylla

  • Retinol (a-vitamin), vanlig i antiageprodukter är tex samtidigt en välkänd hudirriterare.
  • SLS (Sodium Lauryl-Sulfate), vanlig i tandkräm, raklödder, schampoo, tvål och badskum. SLS gör att det löddrar.
  • Glykolsyra (syra med minsta molekylvikt, vanlig som kemisk peeling) är ett kraftigt irriterande ämne.

Inflammation – den akuta, & den kroniska tysta

Det finns två typer av inflammation; akut och kronisk.
En akut inflammation i huden uttrycker sig med rodnad och svullnad, som tex en solbränna eller ett kontakteksem.

Kronisk inflammation är en tyst inflammation. För intensiv exfoliering kan leda till kronisk inflammation men det märks först om några år att du har haft en inflammation i huden. Den har varit “tyst”.
Hårdhänt eller stark peeling i kombination med sol skadar verkligen huden. Både kollagen och elastin skadas så vid rodnad behöver huden få hjälp att dämpa den.

Rosacea och psoriasis är tecken på en kronisk inflammation.

 

Vad orsakar kronisk inflammation?

Den inflammatoriska processen i huden är komplex. Orsaken är inte helt och hållet känd.
När huden utsätts för tex UV-ljus, är det en “irritant” eller allergen, startar en inflammatorisk process. Immunförsvarets första försvarslinje är en snabb men ospecifik process som är likadan oavsett om det är en bakterie eller UV-strålning som huden försvarar sig mot. Först producerar särskilda hudceller pro-inflammatoriska hormoner som tex prostaglandiner, cytokiner och histaminer. Budbärare som i sin tur sätter i gång en kedjereaktion i huden. Bland annat dirigerar de om fibroblasterna, de hudceller som i vanliga fall producerar kollagen- och elastinfibrer till att börja tillverka collagenases – ett enzym som bryter ner kollagen, elastin och hyaluronsyran i huden. Syftet med reaktionen är att “bereda väg” för immunförsvarets T-celler och makrofager så att de kan komma fram till det som orsakar inflammationen och samtidigt möjliggöra ett snabbt bortforslande av reaktionens slaggprodukter. Därför ökar också blodgenomströmningen i huden under en inflammation.

Fria radikaler

En annan strategi som immunförsvarets celler använder sig av är att tillverka fria radikaler. Fria radikaler är kroppens egna sätt att bekämpa bakterier, men fria radikaler är samtidigt skadliga för kroppens egna vävnad om inflammationen pågår under en längre tid. Indirekt resulterar alltså den här processen i att hudens vävnad bryts ner.

Yttre irritanter kan också direkt bryta ner hudbarriären, vilket leder till att ännu fler irritanter och allergener når ner i hudens djupare lager. T ex finns ett samband påvisat mellan barn med eksem som utvecklar astma. En stark och frisk hudbarriär är nödvändig för att skydda oss mot skadliga ämnen från omgivningen.

 

Var extra försiktig med din hud.

När du har fått skador i huden så skyddas inte ditt inre från ämnen som kan göra skada invärtes. En genomtränglig syramantelbarriären släpper igenom och  skadliga ämnen kan nå ditt inre.

Men även akuta inflammationer, t ex orsakade av solbränna, kemisk peeling och akne skadar huden. Sådana inflammationer kan trigga melaninproduktionen med pigmentfläckar som följd.

Lämna en kommentar

Fri frakt på all chic klimatsmart hudvård! Avvisa