#ChicKlimatsmartHudvård

GRATIS FRAKT
SKICKAS INOM 24 tim

CHIC KLIMATSMART HUDVÅRD

Riskerar du att bli inflamm-aged

Så blir huden inflammaged

Kunskap om hudens åldrande förändrar skönhetsbranschen

Inom skönhetsbranschen har synen på hur huden åldras och bryts ner långsamt börjat att förändras. Flertalet av dagens mest populära hudbehandlingar riskerar att förvärra grundproblemet av de hudproblem de är tänkta att behandla. Därför kommer det oundvikligen att leda till ett skifte vad gäller produktinnehåll och hudvårdsrutiner. Många hudvårdsprodukter idag innehåller potentiellt hudirriterande ämnen. Det är ämnen som även i mycket låga doser kan trigga kroniska inflammationer i huden. Ett ökande antal vetenskapliga bevis visar på det faktum.

 

Inflammaging startar i huden

Begreppet “Inflamm-aging” myntades av professor Claudio Franceschi vid universitetet i Bologna. Det är ett nytt perspektiv på åldrande och hur många av våra åldersrelaterade sjukdomar (allt från cancer till alzheimers) triggas av kroniska inflammatoriska processer.

Vi är lärda av många hudterapeuter att huden reagerar på olika produkter och behandligar. Därför är det lätt att vi tar för givet att det ska vara så. Vi tror att en aktiv produkt ska “kännas” (pirra eller sticka) för att ha effekt. Det är snarare är tecken på att huden irriteras.

 

 

 

Av det här bryts huden ner

  • Retinol (a-vitamin), vanlig i antiageprodukter är tex samtidigt en välkänd hudirriterare.
  • SLS (Sodium Lauryl-Sulfate), vanlig i tandkräm, raklödder, schampoo, tvål och badskum. SLS gör att det löddrar.
  • Glykolsyra (syra med minsta molekylvikt, vanlig som kemisk peeling) är ett kraftigt irriterande ämne.

Vad är en tyst inflammation?

Det finns två typer av inflammation; akut och kronisk.
En akut inflammation i huden uttrycker sig med rodnad och svullnad, som tex en solbränna eller ett kontakteksem.

Både rosacea och psoriasis är däremot tecken på en tyst inflammation.
En kronisk inflammation pågår i det tysta genom att huden under lång tid utsätts för yttre “irritanter” i låg dos. Ta UV-strålning som ett exempel. Även den strålning som inte ger någon direkt rodnad bryter ner huden över tiden. Irriterande ämnen i omgivningen och i hudvård kan ha samma effekt.

Tyst inflammation skadar kollagen och elastin. Det gäller att se till att huden är välmående och vid rodnad se till att dämpa den. För intensiv exfoliering kan leda till inflammation. Det i kombination med stark sol skadar verkligen huden.

 

 

Vad orsakar kronisk inflammation?

Den inflammatoriska processen i huden är komplex. Orsaken är inte helt och hållet känd.
När huden utsätts för tex UV-ljus, är det en “irritant” eller allergen, startar en inflammatorisk process. Immunförsvarets första försvarslinje är en snabb men ospecifik process som är likadan oavsett om det är en bakterie eller UV-strålning som huden försvarar sig mot. Först producerar särskilda hudceller pro-inflammatoriska hormoner som tex prostaglandiner, cytokiner och histaminer. Budbärare som i sin tur sätter i gång en kedjereaktion i huden. Bland annat dirigerar de om fibroblasterna, de hudceller som i vanliga fall producerar kollagen- och elastinfibrer till att börja tillverka collagenases – ett enzym som bryter ner kollagen, elastin och hyaluronsyran i huden. Syftet med reaktionen är att “bereda väg” för immunförsvarets T-celler och makrofager så att de kan komma fram till det som orsakar inflammationen och samtidigt möjliggöra ett snabbt bortforslande av reaktionens slaggprodukter. Därför ökar också blodgenomströmningen i huden under en inflammation.

 

Fria radikaler

En annan strategi som immunförsvarets celler använder sig av är att tillverka fria radikaler. Fria radikaler är kroppens egna sätt att bekämpa bakterier, men fria radikaler är samtidigt skadliga för kroppens egna vävnad om inflammationen pågår under en längre tid. Indirekt resulterar alltså den här processen i att hudens vävnad bryts ner.

Yttre irritanter kan också direkt bryta ner hudbarriären, vilket leder till att ännu fler irritanter och allergener når ner i hudens djupare lager. T ex finns ett samband påvisat mellan barn med eksem som utvecklar astma. En stark och frisk hudbarriär är nödvändig för att skydda oss mot skadliga ämnen från omgivningen.

 

 

Är du glutenintolerant? Var extra försiktig med din hud.

Det är viktigt att ta hänsyn till den här nya informationen om huden när du lider av glutenintolerans. När du har fått skador i huden så skyddas inte ditt inre från gluten. En genomtränglig syramantelbarriären släpper igenom gluten och det för dig, skadliga ämnet kan nå ditt inre.

Men även akuta inflammationer, t ex orsakade av solbränna, kemisk peeling och akne skadar huden. Sådana inflammationer kan trigga melaninproduktionen med pigmentfläckar som följd.

Lämna en kommentar