Hur mycket kostar en hemsida?

Hur mycket kostar det för en webbplats eller en blogg?

De flesta företagare inser att det är viktigt att ha en webbplats. Det finns en direkt korrelation mellan den tid, fokuserade ansträngning, teknik och pengar du spenderar på webbplatser och deras efterföljande framgång.

Tyvärr kan du också spendera mycket pengar och inte vara i toppen (haha!).

Internet är kommer nog att förbli  vilda västern. samtidigt som det har gjort processen att starta ett företag enklare, billigare och snabbare än någonsin tidigare.

Men hur mycket kostar en webbplats? Och hur mycket ska du spendera på en webbplats så att den levererar det du behöver, utan att du betalar för mycket?

 

Min personliga guide till hur mycket en webbplats kostar

Jag har upplevt hur det är att investera i en webbplats för sitt företag.
2006 när företaget FNITTER föddes, betalade jag ett företag 1400 kr för att utforma en webbplats. Det var en enorm summa för mig då. Efter inköp av ett lager blev det min största investering.

Min avkastning på investeringen blev dock ynklig. Jag använde knappt webbplatsen till något vettigt och uppmärksamheten den fick var främst från vänliga vänner och familj som tyckte lite synd om mig…

 

Varför berättar jag det här?

I slutändan ska jag berätta vad jag säger till alla mina kunder och potentiella kunder. Min service och pris kanske inte passar dig, och det är okej. Det finns många alternativ när det gäller webbdesign, alla har sina egna fördelar och nackdelar.

Jag vill inte att någon klient eller företagare ska uppleva det jag gjorde för länge sedan. Och det är viktigt att du fförstår att du får vad du betalar för

 

Varför behöver du en webbplats?

Det är frestande att börja undersöka eller kontakta webbdesigners direkt. Innan du börjar leta efter en lösning måste du identifiera vad du vill uppnå från din webbplats. Varje webbplats borde ha ett syfte förutom att bara vara ytterligare ett visitkort fast den här gången online.

Du måste vara säker på att din webbplats verkligen kommer att ge en avkastning på din investering. Det ska inte skrivas av som en affärskostnad. Din webbplats bör vara utrustad för att skapa förfrågningar och försäljning fortlöpande.

Här är några idéer för ändamål som din webbplats kan ha…

  • Samla in webbplatsförfrågningar
  • Öka antalet telefonsamtal du får
  • Sälj dina digitala produkter online
  • Visa upp ditt arbete
  • Öka donationer
  • Bygg en online-community
  • Marknadsför ditt evenemang
  • Dela din kunskap och expertis
  • Skapa en e-postlista med potentiella kunder

Du kan behöva din webbplats för att göra många olika saker, men det är viktigt att du vet vad de är FÖRE du bygger din webbplats.

Din webbplats ska utformas kring det övergripande syftet med ditt företag. Så alla aspekter av webbplatsens design, texter och användbarhet bör fokuseras på att få slutanvändaren dvs din kund att göra vad du vill att de skall göra.

Vad får du för dina pengar?

 

DIY: Gör-det-själv-tjänster som SquareSpace, WIX, Godaddy, Weebly etc.

 

Ungefärligt pris: gratis – 2000 kronor

Att bygga din egen webbplats med en tjänst som Wix, GoDaddy eller Weebly är en attraktiv lösning för många företagare, bloggare och entreprenörer. Och det är lätt att se varför, dessa webbplatser är vanligtvis gratis eller kostar väldigt lite varje månad.

 

Begränsningar med att använda DIY sk självbyggare

Även om dessa lågkostnadswebbplatser är attraktiva så har de vissa begränsningar.

Den första är design.

Tjänsterna fungerar genom att du väljer en mall från ett urval av förberedda mönster. Det innebär att du vanligtvis arbetar inom begränsningarna för just den designen.

Det som är bra är att dessa webbplatsbyggare i allmänhet är mycket lätta att använda med dess “dra och släpp” -funktioner.

 

Attraktiva utseenden

Vissa av webbplatsmallar är mycket attraktiva. Vissa inte så mycket. Och vissa är helt hemska!
Min personliga erfarenhet är att jag har haft många klienter som kommer till mig efter att ha provat en DIY-tjänst och misslyckats med att få något på distans som vad de vill ha.

Några av mina kunder har lyckats bra med att starta på det här sättet, men i takt med att deras verksamhet har vuxit har de velat ha något lite mer skräddarsytt.

 

Hur sökmotorvänliga är DIY-webbplatser?

Sen finns det den lilla detaljen med SEO.
Det talas mycket om DIY-byggare och vilken inverkan det har på din sökmotorranking. Fungerar det? Eller tycker Google inte om DIY-byggare?

Om du överväger att bygga din egen webbplats med den här metoden måste du tänka på detta i förväg för att förhindra att det ger dig huvudvärk senare.

 

För- och nackdelar med DIY-webbplatser

Fördelar:

  • Låg kostnad eller gratis
  • Lätt att använda
  • Installation av programvaran på några minuter.

Nackdelar:

  • Mindre kontroll över designen
  • Brist på personlig service
  • SEO-begränsningar
  • Tar väldigt många arbetstimmar i anspråk

 

Vad du ska göra före du väljer det här alternativet:

Undersök vad folk säger om tjänsten. Forum som t ex Facebook kan vara ett bra ställe att se vad folk tycker och upplever är lätt eller svårt med att använda tjänsten!
Titta på vad andra har gjort med mallarna. Mallar ser bra ut när de designats av någon som arbetar med webutveckling och hemsidor professionellt, så kolla in dem efter att en nybörjare har använt den! Är den fortfarande lika tilltalande?
Kontrollera de andra kostnaderna – URL, webbhotell, e-postkonton, hjälp från en kodare/designer om du behöver det osv. Hur håller du din webbplats säker och hur skapar du en backup? Var skall den sparas säkert?

 

En vanlig webbplats sk “visitkort-webbplats”


Ungefärlig kostnad från 9000kr och uppåt

Det finns hundratals (om inte tusentals) webbdesignföretag i Sverige som erbjuder webbdesignpaket relativt nära denna prisklass. Till skillnad från det första alternativet är dessa lämpliga för dem som helt enkelt inte har tid eller färdigheter att investera i att bygga sin egen webbplats.

Dessa webbplatser visar vanligtvis din information, precis som ett visitkort. De byggs vanligtvis med färdiga html-mallar.

Visitkortwebbplatser brukar vara väldigt grundläggande när det gäller design men de är vanligtvis inte byggda med SEO i åtanke.
Det betyder inte att de inte kommer att rankas högt i sökmotorerna. Det betyder bara att vissa saker inte har beaktats före eller under byggandet.
Därför kan det ta mycket arbete från din sida att få webbplatsen att klara sig när den har byggts.

Den låga kostnaden kan vara tilltalande för vissa men det finns några saker jag rekommenderar att du frågar när du skall anlita ett företag;

  1. Kommer webbplatsen med ett lättanvänt CMS (content management system)?
    Ett lättanvänt CMS gör att du enkelt kan uppdatera din webbplats när den har byggts. Sannolikheten är att du inte kommer att kunna redigera något omfattande, men du bör kunna redigera texten och bilderna med lätthet.Om inte, kan företaget ta betalt för detta, så du måste fråga dem hur mycket de tar för det så du slipper få en dyr huvudvärk i framtiden!
  2. Kommer webbplatsen vara mobil/surfplattvänlig?
    Nästan 50% av alla webbsökningar sker via en mobil eller en surfplatta. Google har faktiskt sagt att de gynnar mobilvänliga webbplatser i det mobila sökresultat!
    Om din webbplats inte är mobil-/surfplattvänlig kommer du att missa potentiella kunder.

För- och nackdelar med en visitkortswebbplats

Fördelar:

  1. Det är ett av de billigare alternativen
  2. Du sparar lite mer tid utan att behöva bygga den själv

Nackdelar:

  1. Vanligtvis mycket grundläggande design
  2. Kanske inte kommer med CMS
  3. Kanske inte mobilvänligt
  4. Du kan behöva betala mer för framtida webbplatsändringar

Vad du ska göra före du investerar i det här alternativet:

  • Se till att webbplatsen levereras med CMS – ett innehållshanteringssystem. Be till och med att få se hur det fungerar i förväg. Om det inte gör det, var tydlig med hur mycket det kommer att kosta att uppdatera din webbplats.
  • Kontrollera att webbplatsen är mobil/surfplattavänlig
  • Kontrollera vad som ingår! Kommer du att få en blogg, integration av sociala medier, URL, e-postkonton, hosting, bilder (kostnad för stock photos) etc?

 

En mallwebbplats med WordPress / Joomla / Drupal

Ungefärlig kostnad från 19 000kr och uppåt

Ibland kommer webbplatsdesigners att bygga din webbplats med befintliga mallar från WordPress, Joomla eller Drupal. Dessa typer av webbplatser uppnår vanligtvis ett mer polerat och professionellt utseende än när du använder en DIY mall eller ett annat grundläggande alternativ.
Faktum är att jag brukade använda den här metoden för några av mina kunder, eftersom det var ett överkomligt alternativ till de dyrare alternativen. Men även om webbplatsen ser bättre ut är den fortfarande en mall och därför fortfarande ganska restriktiv om du inte är tillräckligt kunnig i att använda den. Det som är tilltalande med detta alternativ är att du får en anständig webbplats (beroende av designer visserligen) tillsammans med det lättanvända CMS för WordPress, Joomla etc.

 

Fördelar och nackdelar med att använda en proffsig wordpress-mall:

 

Fördelar:

  1. Webbplatser ser mer professionella ut.
  2. Levereras med ett lätt att använda CMS.
  3. Massor av onlinesupport och resurser om du fastnar.
  4. Fler SEO-alternativ.

Nackdelar:

  1. Brantare inlärningskurva än DIY-alternativ
  2. Begränsad designkontroll om du inte kan koda
  3. Generell design som inte är skräddarsydd utifrån ditt företag

Vad du ska göra före du investerar i det här alternativet:

  • Fråga designern vad de kan åstadkomma med designen, hur mycket kan de ändra för att skräddarsy just dina behov?
  • Liksom med alla andra designföretag – kontrollera att webbplatsen kommer vara mobil/tablvänlig!
  • Kontrollera vad som ingår!
    Kommer du att få en blogg, integrera med sociala medier, URL, e-postkonton, hosting, bilder (kostnader för stock foto) etc.

En skräddarsydd webbplats

Ungefärlig kostnad: 29 000 kr och uppåt

Många webbdesignbyråer och till och med några frilansare kommer att debitera inom denna prisklass för en specialbyggd webbplats, inklusive mig själv. För detta pris bör du förvänta dig mer för dina pengar än de tre alternativen ovan:

  • Din webbplats bör utformas i linje med ditt varumärke och bör vädja till din målmarknad.
  • Din hemsida ska vara helt skräddarsydd, tillsammans med dina standardsidor och kanske din blogg / kontaktsida.
  • Varje del av designen bör uppmuntra din kund att göra något, till exempel kontakta dig, fylla i ett formulär eller trycka på knappen “Köp nu”.
  • Du kan också få extrafunktioner till alternativet ovan, till exempel en skräddarsydd blogg, integration av e-postmarknadsföring eller till och med copywriting och SEO på sidan.

Byrån eller frilansaren spenderar ofta mycket tid i forsknings- och förberedelsestadiet för att se till att allt som görs på din webbplats är i din smak och webbplatsen är utformad för ultimat konvertering. Kom ihåg hur IKEA gör i sina varuhus – du leds i en bana som i slutändan inebär att du spenderade tusen kronor när du bara skulle köpa lite ljus.

Så utvecklar en bra webbplatsutvecklare flödet på din webbplats för din kund.

Fördelar och nackdelar med med en skräddarsydd webbplats:

 

Fördelar:

  1. Helt skräddarsydd webbplats med enprofessionell designtjänst
  2. Konsekvent varumärke med logotyp och sociala medier etc.
  3. Mobil/surfplatta vänlig. CMS ingår vanligtvis.
  4. Stockbilder ingår vanligtvis. 

Nackdelar:

  1. Det kostar mer pengar
  2. Processen kan ta längre tid eftersom webplatsen byggs helt från grunden

 

 

Vad du ska göra före du investerar i det här alternativet:

  •  Fråga webbdesignern vad deras process är. Kommer de att visa dig en version av deras design innan du investerar? Eller kommer du att få olika designversioner att välja mellan?
  • Fråga om webbplatsen också levereras med ett CMS
  • Kontrollera vad som ingår! Kommer du att få en blogg, integration av sociala medier, URL, e-postkonton, hosting, bilder (stockfotokostnader) etc.
  • Kommer du att behöva tillhandahålla stockbilderna eller kommer de att tillhandahålla några av dem som en del av tjänsten.

“Stora projektets” webbplats

Ungefärlig kostnad: 59 000 kr och uppåt

Det här alternativet är lämpligt för dem som letar efter den ultimata skräddarsydda webbplatsdesigntjänsten.

Du kanske tycker att din webbplats behöver att varje enskild sida är skräddarsydd efter dina behov. Eller så kan du behöva en webbplats som passar in med ditt företags interna processer. Dessa webbplatser är i allmänhet mycket tekniska och intelligenta. De har en stor mängd funktionalitet och uppmärksamhet på detaljer… därav prislappen.

Du betalar för ett kunnigt och erfaret team av människor som kan bygga allt det du behöver helt från grunden.

 

Fördelar och nackdelar med med en helt från grunden byggd webbplats

 

Fördelar:

  • Helt skräddarsydda tekniska krav (inte bara design!)
  • Robust webbplats som tillgodoser dina exakta behov.
  • Stöd från ett mycket skickligt tekniskt team och erfarna designers.

Nackdelar:

  • Återigen – har du en stram budget så har du en stram budget!
  • Många företag behöver helt enkelt inte all ytterligare teknik som följer med det här alternativet

 

 

Vad du ska göra innan du investerar i det här alternativet:

  • Fundera på om du verkligen behöver den här nivån av support och teknisk hjälp
  • Detta är ett stort projekt, jag skulle verkligen rekommendera att träffa byrån!
  • Sätt ihop ett fullständigt förslag och gå ut på anbudsförfarande. Det är mer tidskrävande men det är värt det för att få rätt företag för dig.

Sista tankar.

Du kan frestas att gå över till Google och skriva in “billig webbdesign” och försöka spara lite pengar på kort sikt. Jag skulle vilja be dig att överväga den VERKLIGA kostnaden bli för att få en billig webbplats. Vad kommer en grundläggande online-närvaro att göra för ditt företag på lång sikt?

Andelen affärer du kan komma att förlora på att inte ha en webbplats som är av hög kvalitet kan lämna dig sämre.

 

Å andra sidan, tänk på ditt genomsnittliga försäljningsbelopp, hur många kunder behöver du betala för en 50 000 kronors-webbplats. Om siffrorna verkar utom räckhåll kan det vara värt att gå till ett av de billigare alternativen till att börja med.

Mitt råd är att spendera lite tid på att göra forskningen och hitta ett webbdesignföretag du kan lita på, någon som verkligen förstår vad du vill uppnå och kan bygga en webbplats som fungerar bra och ger avkastning på din investering.

Över till dig

Vad har du för erfarenhet av att anlita webbdesignföretag? Har du tyckt att det är en enkel process eller har du haft några katastrofer på vägen?

Jag skulle gärna höra dina tankar i kommentarerna nedan.

Gillade du informationen? Dela gärna